Informácie o štúdiu

Ďalšie informácie o škole na stránke http://sosbanbb.edupage.sk

Nový odbor:  4582 2 včelár - včelárka (informácie na http://www.vcelari.estranky.sk/)

učebné dokumenty odboru včelár-včelárka

prihláška na štúdium odboru včelár-včelárka

Od 1.9.2009 otvárame nový učebný odbor 4582 2 včelár - včelárka.

1-ročné štúdium odborných predmetov s 50% podielom praxe. Študovať je možné dennou alebo externou formou. Štúdium je bezplatné a končí výučným listom.

Ponúkame možnosť ubytovania na školskom internáte (cena 17,- EUR/mesiac) a stravovania.
Prihlášky posielajte do konca júla.
K prihláške je potrebné priložiť:
- potvrdenie od obvodného lekára o zdravotnej spôsobilosti uchádzača o štúdium
- kópiu výučného listu alebo maturitného vysvedčenia.

Externé štúdium sa bude konať v piatok popoludní a sobota celý deň, cca 12 x do roka (poskytujeme aj ubytovanie na internáte cena 9,- €/noc).
Podľa zákonov SR je možné študovať dennou formou bez obmedzenia veku, len študenti, po dovŕšení 26 rokov si musia individuálne dohodnúť podmienky sociálneho a zdravotného poistenia.

vcely

 V súčasnosti sa na našej škole pripravujú študenti na svoje budúce povolanie v nasledovných odboroch:

Internation Education Society, London

Študenti majú možnosť získať certifikát International Education Society, ktorý ich oprávňuje pracovať v štátoch EÚ ako kvalifikovaným pracovníkom 
v danom odbore!

Kritériá pre prijatie v šk.roku 2010/2011

Leonardo da Vinci
Projekt Leonardo da Vinci 

Záujemcovia o štúdium na našej škole sa môžu od 8.00 do 14.00 hod.  
informovať ohľadom štúdia a poprezerať si priestory SOŠ. 

Prosíme Vás ohlásiť sa deň dopredu u výchovného poradcu -  Mgr. Majerová 
tel.č.: 048/414 76 29

Potravinárske odbory

3 - ročné učebné odbory

cukrár /2964 2/

Absolventi tohto odboru sa zameriavajú na zhotovenie cukrárskych polotovarov, korpusov, hotových výrobkov a zmrzlín,  a to tvarovaním, pečením, varením, plnením, krájaním a ďalšou úpravou vrátane ich umelecky výtvarného spracovania.

Absolvent vie aplikovať získané vedomosti a zručnosti v praktickej činnosti, iniciatívne a samostatne riešiť úlohy na pracovisku, pracovať  v kolektíve a tiež samostatne podnikať, využívať vedecko-technické  informácie a ďalej sa vzdelávať. 

Odborný výcvik sa vykonáva vo vlastných priestoroch - v modernej cukrárskej dielni, ktorá je súčasťou areálu školy. Výrobky našich žiakov si môžete zakúpiť aj v školskej predajni na Dolnej ulici.

Súčasťou odborného výcviku je aj každoročná súťaž žiakov, na ktorej prezentujú svoje vlastné výrobky - svoju zručnosť a fantáziu.

Pre žiakov tohto učebného odboru sa pripravuje veľmi zaujímavý výmenný pobyt v Nórsku, kde si okrem zručností v tamojších výrobniach upevnia a zdokonalia aj svoje jazykové schopnosti.

Absolvent tohto učebného odboru môže pokračovať na našom SOŠ v nadstavbovom štúdiu a získať maturitu.

pekár /2962 2/

Odbor je zameraný na ovládanie a riadenie technologických procesov vo výrobe chleba, bežného a jemného pečiva, obsluhovanie, nastavovanie a bežnú údržbu technologického zariadenia.

Absolvent tohto odboru vie aplikovať získané vedomosti a zručnosti v praktickej činnosti, iniciatívne 
a samostatne riešiť úlohy na pracovisku, pracovať  v kolektíve a tiež samostatne podnikať, využívať vedecko-technické informácie a ďalej sa vzdelávať.  

Odborný výcvik sa vykonáva vo vlastných priestoroch - v modernej pekárskej dielni, ktorá je súčasťou areálu školy. Výrobky našich žiakov si môžete zakúpiť aj v školskej predajni na Dolnej ulici.

Pre žiakov tohto učebného odboru sa pripravuje veľmi zaujímavý výmenný pobyt v Nórsku, kde si okrem zručností v tamojších výrobniach upevnia a zdokonalia aj svoje jazykové schopnosti.

Absolvent tohto učebného odboru môže pokračovať na našom SOŠ v nadstavbovom štúdiu a získať maturitu.

mäsiar /2954 2/

Absolventi tohto odboru sa zameriavajú na nákup a prebierku jatočného dobytka, mäsa, rýb, zveriny, hydiny, spracovanie, skladovanie, expedíciu a prepracovanie mäsa a mäsových výrobkov.

Absolvent vie aplikovať získané vedomosti a zručnosti v praktickej činnosti, iniciatívne a samostatne riešiť úlohy na pracovisku, pracovať v kolektíve a tiež samostatne podnikať, využívať vedecko-technické informácie a ďalej sa vzdelávať.

4 - ročný učebný odbor

cukrár pekár /2978 2/

Absolventi tohto odboru získajú vedomosti a zručnosti s vyššie uvedených odborov cukrár a pekár. Ich výhodou bude lepšie uplatnenie na trhu práce doma i v zahraničí, nakoľko tento si vyžaduje flexibilnejších pracovníkov. Absolventi získajú výučný list z obidvoch odborov. 
Absolvent tohto učebného odboru môže pokračovať na našom SOŠ v nadstavbovom štúdiu a získať maturitu.

4 - ročný študijné odbory

pracovník marketingu  so zameraním na potravinárstvo /6405 4 01/

Absolvent tohto študijného odboru je kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom a primeraným všeobecným vzdelaním,  schopný vykonávať odborné činnosti súvisiace s praktickým marketingom. 
Je schopný vykonávať práce súvisiace s riadením a organizovaním. Pozná sortiment, vlastnosti výrobkov, spôsob výroby a ich ďalšie použitie. Dokáže zostaviť ponuku produktov a aplikovať nástroje marketingu.

Vie využívať výsledky prieskumu trhu. Ovláda hospodársku korešpondenciu, obsluhu a využitie počítačovej techniky a základy účtovnej evidencie.

Je schopný pracovať samostatne aj v tíme, sústavne sa vzdelávať štúdiom ďalšej odbornej literatúry.

Poľnohospodárske odbory

3 - ročný študijné odbory

záhradník /4571 2 00/

Absolventi tohto odboru sa naučia pestovať a rozmnožovať kvetiny, okrasné dreviny a osvoja si možnosti ekologického zlepšenia krajinného prostredia výsadbou a udržiavaním zelene.

4 - ročný študijné odbory

agropodnikateľ  so zameraním na poľnohospodársku prevádzku /4558 4 01/

Štvorročné štúdium ukončené maturitnou skúškou, absolvent zároveň získa i výučný list. 
Absolvent získa vedomosti z pestovania poľnohospodárskych plodín, okrasných drevín, kvetov, z chovu hospodárskych zvierat a včiel. Získa vodičské oprávnenie typu T, ovláda obsluhu základných mechanizačných prostriedkov.

podnikateľ pre rozvoj vidieka /4553 4/

Štvorročné štúdium ukončené maturitnou skúškou, absolvent zároveň získa i výučný list. 
Absolvent sa stane subjektom, ktorý zabezpečuje spravovanie daností krajiny pre rozvoj agroturistiky a je schopný na tento účel využívať fondy EÚ a vlády pre rozvoj vidieka. Študent získa počas štúdia široké vedomosti a zručnosti pri príprave, technickom a technologickom zabezpečení a riadení podnikateľských aktivít súvisiacich s rozvojom vidieka.

Profil absolventa 

Absolvent

- ovláda princípy plánovania a tvorby podmienok pre agroturistiku a turistiku na vidieku

- získa schopnosti orientácie, ale aj využitia fondov EÚ pre rozvoj vidieka

- pozná dejiny, kultúru, národopis, tradície, umelecké remeslá, historické a náučné zvláštnosti regiónu, obce

- pozná normy a právne predpisy vo vidieckej turistike

- ovláda zásady stolovania, princípy prípravy jedál, podávanie jedál a nápojov

- pozná princípy ubytovania turistov a zabezpečenie s tým súvisiacich služieb

- ovláda zásady sprievodcovskej činnosti vo vidieckom cestovnom ruchu

Nový študijný odbor od šk. roku 2008/2009 /4-ročné štúdium/

manažment regionálneho cestovného ruchu /6324 6/

Absolvent tohto študijného odboru je schopný vykonávať pracovné činnosti v regionálnom cestovnom ruchu, najmä prispievať k rozvoju služieb cestovného ruchu na konkrétnom území (zabezpečenie dopravy, ubytovania, stravovania, lekárskej starostlivosti, poistenia, sprievodcovstva a pod.).

Uplatnenie absolventa: -cestovné kancelárie, informačné centrá, múzeá ako informátor, organizátor cestovného ruchu v regiónoch a obciach, stravovacie a ubytovacie zariadenia, sprievodcovské činnosti.

Nadstavbové štúdium /2-ročné štúdium/

potravinárska výroba  so zameraním na cukrársku a pekársku výrobu /2982 4 02/
potravinárska výroba  so zameraním na mliekárenskú výrobu /2982 4 04/
potravinárska výroba  so zameraním na mäsovú a údenársku  výrobu /2982 4 01/

Tento študijný odbor je vhodný pre absolventov 3.ročných učebných odborov cukrár alebo pekár.

Študijný odbor potravinárska výroba prehlbuje a rozširuje poznatky o technologických procesoch, ktorými sa spracúvajú  poľnohospodárske produkty a potravinárske výrobky. 

Študenti si upresnia a rozšíria vedomosti a poznatky o metódach prevádzkovej a výstupnej kontroly. Získajú poznatky o organizácii a riadení výrobných procesov a pracovných kolektívov; o inovácii potravinárskej výroby a o zavádzaní nových ekologických technológií.

Študijný odbor potravinárska výroba sa člení podľa jednotlivých potravinárskych výrobných odborov na zamerania:

- pekárenská a cukrárska výroba

- mliekárenská výroba.

- mäsová a údenárska výroba

Absolvent tohto študijného odboru je kvalifikovaný odborný pracovník. Má schopnosti reagovať na základné tendencie technického pokroku a je spôsobilý aj pre podnikateľskú činnosť.

Absolvent sa môže, po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky,  uchádzať o štúdium na vysokej škole najmä na STU chemicko-technologickej fakulte.

poľnohospodárstvo /4512 4 01/

Tento študijný odbor je vhodný pre absolventov 3. ročných učebných poľnohospodárskych odborov.

Absolvent študijného odboru poľnohospodárstvo je kvalifikovaný pracovník schopný vykonávať samostatne odborné práce v rastlinnej a živočíšnej výrobe, pri zabezpečení a riadení poľnohospodárskej prvovýroby, pri základnej úprave, spracovaní a predaji a poľnohospodárskych výrobkov. Je schopný uplatniť sa 
v poľnohospodárskych službách, v štátnych, družstevných a súkromných podnikoch a v samostatnom podnikaní.  

Absolvent tohto študijného odboru je pripravený na vysokoškolské štúdium najmä na vysokých školách poľnohospodárskych, veterinárnych a ekonomických. 

Pomaturitné štúdium /3-ročné štúdium/

 

vidiecka turistika /4221 7/
 

Aktualizované
21.03.2010