Informácie o štúdiu |
|
Ďalšie informácie o škole na stránke http://sosbanbb.edupage.sk |
|
Nový odbor: 4582 2 včelár - včelárka (informácie na http://www.vcelari.estranky.sk/) učebné dokumenty odboru včelár-včelárka prihláška na štúdium odboru včelár-včelárka Od 1.9.2009 otvárame nový učebný odbor 4582 2 včelár - včelárka. 1-ročné štúdium odborných predmetov s 50% podielom praxe. Študovať je možné dennou alebo externou formou. Štúdium je bezplatné a končí výučným listom. |
|
Ponúkame možnosť ubytovania na školskom internáte (cena 17,-
EUR/mesiac) a stravovania. Prihlášky posielajte do konca júla. K prihláške je potrebné priložiť: - potvrdenie od obvodného lekára o zdravotnej spôsobilosti uchádzača o štúdium - kópiu výučného listu alebo maturitného vysvedčenia. Externé štúdium sa bude konať v piatok popoludní a sobota celý deň, cca 12 x do roka (poskytujeme aj ubytovanie na internáte cena 9,- €/noc). Podľa zákonov SR je možné študovať dennou formou bez obmedzenia veku, len študenti, po dovŕšení 26 rokov si musia individuálne dohodnúť podmienky sociálneho a zdravotného poistenia. |
|
V súčasnosti sa na našej škole pripravujú študenti na svoje budúce povolanie v nasledovných odboroch: | |
|
|
Študenti majú možnosť
získať certifikát International Education Society, ktorý ich oprávňuje
pracovať v štátoch EÚ ako kvalifikovaným pracovníkom |
|
Kritériá pre
prijatie v šk.roku 2010/2011
|
![]() |
Projekt Leonardo da Vinci | |
Záujemcovia o štúdium
na našej škole sa môžu od 8.00 do 14.00 hod. |
|
Potravinárske odbory |
|
3 - ročné učebné odbory |
|
cukrár /2964 2/ | |
Absolventi tohto odboru sa zameriavajú na zhotovenie cukrárskych polotovarov, korpusov, hotových výrobkov a zmrzlín, a to tvarovaním, pečením, varením, plnením, krájaním a ďalšou úpravou vrátane ich umelecky výtvarného spracovania. Absolvent vie aplikovať získané vedomosti a zručnosti v praktickej činnosti, iniciatívne a samostatne riešiť úlohy na pracovisku, pracovať v kolektíve a tiež samostatne podnikať, využívať vedecko-technické informácie a ďalej sa vzdelávať. Odborný výcvik sa vykonáva vo vlastných priestoroch - v modernej cukrárskej dielni, ktorá je súčasťou areálu školy. Výrobky našich žiakov si môžete zakúpiť aj v školskej predajni na Dolnej ulici. Súčasťou odborného výcviku je aj každoročná súťaž žiakov, na ktorej prezentujú svoje vlastné výrobky - svoju zručnosť a fantáziu. Pre žiakov tohto učebného odboru sa pripravuje veľmi zaujímavý výmenný pobyt v Nórsku, kde si okrem zručností v tamojších výrobniach upevnia a zdokonalia aj svoje jazykové schopnosti. Absolvent tohto učebného odboru môže pokračovať na našom SOŠ v nadstavbovom štúdiu a získať maturitu. |
|
pekár /2962 2/ | |
Odbor je zameraný na ovládanie a riadenie technologických procesov vo výrobe chleba, bežného a jemného pečiva, obsluhovanie, nastavovanie a bežnú údržbu technologického zariadenia. Absolvent
tohto odboru vie aplikovať získané vedomosti a zručnosti v
praktickej činnosti, iniciatívne Odborný výcvik sa vykonáva vo vlastných priestoroch - v modernej pekárskej dielni, ktorá je súčasťou areálu školy. Výrobky našich žiakov si môžete zakúpiť aj v školskej predajni na Dolnej ulici. Pre žiakov tohto učebného odboru sa pripravuje veľmi zaujímavý výmenný pobyt v Nórsku, kde si okrem zručností v tamojších výrobniach upevnia a zdokonalia aj svoje jazykové schopnosti. Absolvent tohto učebného odboru môže pokračovať na našom SOŠ v nadstavbovom štúdiu a získať maturitu. |
|
mäsiar /2954 2/ | |
Absolventi tohto odboru sa zameriavajú na nákup a prebierku jatočného dobytka, mäsa, rýb, zveriny, hydiny, spracovanie, skladovanie, expedíciu a prepracovanie mäsa a mäsových výrobkov. Absolvent vie aplikovať získané vedomosti a zručnosti v praktickej činnosti, iniciatívne a samostatne riešiť úlohy na pracovisku, pracovať v kolektíve a tiež samostatne podnikať, využívať vedecko-technické informácie a ďalej sa vzdelávať. |
|
4 - ročný učebný odbor |
|
cukrár pekár /2978 2/ | |
Absolventi
tohto odboru získajú vedomosti a zručnosti s vyššie uvedených
odborov cukrár a pekár. Ich výhodou bude lepšie uplatnenie na trhu
práce doma i v zahraničí, nakoľko tento si vyžaduje flexibilnejších
pracovníkov. Absolventi získajú výučný list z obidvoch
odborov. |
|
4 - ročný študijné odbory |
|
pracovník marketingu so zameraním na potravinárstvo /6405 4 01/ | |
Absolvent
tohto študijného odboru je kvalifikovaný pracovník so širokým
odborným profilom a primeraným všeobecným vzdelaním,
schopný vykonávať odborné činnosti súvisiace s praktickým
marketingom. Vie využívať výsledky prieskumu trhu. Ovláda hospodársku korešpondenciu, obsluhu a využitie počítačovej techniky a základy účtovnej evidencie. Je schopný pracovať samostatne aj v tíme, sústavne sa vzdelávať štúdiom ďalšej odbornej literatúry. |
|
Poľnohospodárske odbory |
|
3 - ročný študijné odbory |
|
záhradník /4571 2 00/ | |
Absolventi tohto odboru sa naučia pestovať a rozmnožovať kvetiny, okrasné dreviny a osvoja si možnosti ekologického zlepšenia krajinného prostredia výsadbou a udržiavaním zelene. |
|
4 - ročný študijné odbory | |
agropodnikateľ so zameraním na poľnohospodársku prevádzku /4558 4 01/ |
|
Štvorročné štúdium ukončené
maturitnou skúškou, absolvent zároveň získa i výučný list. |
|
podnikateľ pre rozvoj vidieka /4553 4/ | |
Štvorročné
štúdium ukončené maturitnou skúškou, absolvent zároveň získa i
výučný list. Profil absolventa Absolvent - ovláda princípy plánovania a tvorby podmienok pre agroturistiku a turistiku na vidieku - získa schopnosti orientácie, ale aj využitia fondov EÚ pre rozvoj vidieka - pozná dejiny, kultúru, národopis, tradície, umelecké remeslá, historické a náučné zvláštnosti regiónu, obce - pozná normy a právne predpisy vo vidieckej turistike - ovláda zásady stolovania, princípy prípravy jedál, podávanie jedál a nápojov - pozná princípy ubytovania turistov a zabezpečenie s tým súvisiacich služieb - ovláda zásady sprievodcovskej činnosti vo vidieckom cestovnom ruchu |
|
Nový študijný odbor od šk. roku 2008/2009 /4-ročné štúdium/ |
|
manažment regionálneho cestovného ruchu /6324 6/ | |
Absolvent tohto študijného odboru je schopný vykonávať pracovné činnosti v regionálnom cestovnom ruchu, najmä prispievať k rozvoju služieb cestovného ruchu na konkrétnom území (zabezpečenie dopravy, ubytovania, stravovania, lekárskej starostlivosti, poistenia, sprievodcovstva a pod.). Uplatnenie absolventa: -cestovné kancelárie, informačné centrá, múzeá ako informátor, organizátor cestovného ruchu v regiónoch a obciach, stravovacie a ubytovacie zariadenia, sprievodcovské činnosti. |
|
Nadstavbové štúdium /2-ročné štúdium/ |
|
potravinárska výroba so zameraním na cukrársku a pekársku výrobu /2982 4 02/ | |
potravinárska výroba so zameraním na mliekárenskú výrobu /2982 4 04/ | |
potravinárska výroba so zameraním na mäsovú a údenársku výrobu /2982 4 01/ | |
Tento študijný odbor je vhodný pre absolventov 3.ročných učebných odborov cukrár alebo pekár. Študijný odbor potravinárska výroba prehlbuje a rozširuje poznatky o technologických procesoch, ktorými sa spracúvajú poľnohospodárske produkty a potravinárske výrobky. Študenti si upresnia a rozšíria vedomosti a poznatky o metódach prevádzkovej a výstupnej kontroly. Získajú poznatky o organizácii a riadení výrobných procesov a pracovných kolektívov; o inovácii potravinárskej výroby a o zavádzaní nových ekologických technológií. Študijný odbor potravinárska výroba sa člení podľa jednotlivých potravinárskych výrobných odborov na zamerania: - pekárenská a cukrárska výroba - mliekárenská výroba. - mäsová a údenárska výroba Absolvent tohto študijného odboru je kvalifikovaný odborný pracovník. Má schopnosti reagovať na základné tendencie technického pokroku a je spôsobilý aj pre podnikateľskú činnosť. Absolvent sa môže, po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky, uchádzať o štúdium na vysokej škole najmä na STU chemicko-technologickej fakulte. |
|
poľnohospodárstvo /4512 4 01/ | |
Tento študijný odbor je vhodný pre absolventov 3. ročných učebných poľnohospodárskych odborov. Absolvent
študijného odboru poľnohospodárstvo je kvalifikovaný pracovník
schopný vykonávať samostatne odborné práce v rastlinnej a živočíšnej
výrobe, pri zabezpečení a riadení poľnohospodárskej prvovýroby,
pri základnej úprave, spracovaní a predaji a poľnohospodárskych výrobkov.
Je schopný uplatniť sa Absolvent tohto študijného odboru je pripravený na vysokoškolské štúdium najmä na vysokých školách poľnohospodárskych, veterinárnych a ekonomických. |
|
Pomaturitné štúdium /3-ročné štúdium/ |
|
|
|
vidiecka turistika /4221 7/ | |
Aktualizované |